Homeopathie

De homeopathie zoals wij die kennen werd ontwikkeld door Dr. Hahnemann. Hij ontdekte dat patiënten met eczeem er vanaf kwamen als ze besmet raakten met mazelen, wat dezelfde symptomen gaf. Hij bedacht toen de theorie dat je een zwakke variant van een ziekte kan bestrijden met een sterkere variant. Dit wilde hij bevestigen dus nam hij zelf een middel genaamd Kininebast. Dit middel werd gebruikt tegen malaria en na een aantal dagen ontwikkelde hij symptomen van malaria. Met het stoppen van de medicijnen verdwenen zijn symptomen ook weer. Om uit te sluiten dat dit toeval was deed hij ruim 20 jaar testen met verschillende medicijnen. Hiermee ontdekte hij dat er een steeds terugkerend patroon in zit; een giftige stof die bepaalde symptomen geeft aan een gezond persoon geneest een ziek persoon met dezelfde symptomen. 


Een ziekte loopt bij ieder individu anders, afhankelijk van onder andere zijn leefomstandigheden en zijn mentale gesteldheid. Door het toedienen van een voor dit individu samengesteld homeopathisch middel passend bij zowel de mentale als fysieke klachten prikkelt het homeopathische middel het zelfherstellend vermogen. Een goed homeopathisch middel is dus volledig afgestemd op het individu.


 Homeopathie gaat uit van onze levenskracht, deze houdt ons in evenwicht en zorgt dat het geestelijke en fysieke lichaam elkaar kunnen samenwerken. Deze levenskracht kan soms wat stijgen en dalen. Dit is niet erg, behalve als hij hierdoor uit balans raakt, dan krijgen we namelijk last van ziektesymptomen. Homeopathie geneest deze ziektesymptomen en herstelt de balans door het toedienen van een homeopathisch middel met gelijksoortige symptomen.

Deze theorie heet ook wel de similiawet. Het lichaam wordt gemotiveerd om terug te vechten tegen de ziekte en gaat het zelfherstellend vermogen aan.

De homeopathische middelen zijn sterk verdund en verwreven met melksuiker. Door deze verdunning wordt het lichaam wel geprikkeld, maar niet ziek gemaakt. De verdunningen variëren sterk en worden per individu zorgvuldig uitgekozen voor een optimaal resultaat